67 keer bekeken

Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

 • vrijdag 31 januari 2020 @ 01:56
  #1

  Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

  ANP

  $.jpg
  © Copyright ANP 2020 Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

  STOCKHOLM (ANP/AFP) - Zweedse parlementariërs hebben activiste Greta Thunberg (17) en protestbeweging Fridays for Future genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De linkse politici Jens Holm en Hakan Svenneling schreven aan het Noors Nobelcomité dat de tiener zich "ondanks haar jonge leeftijd" heeft ingezet om de "ogen van de politici te openen voor de klimaatcrisis".

  Het duo schrijft dat de klimaatcrisis tot "nieuwe conflicten en uiteindelijk oorlogen" zal leiden. Daarom is het in hun ogen een vredesdaad om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Ze vinden dat Thunberg en de actiegroep veel hebben gedaan om aandacht te vragen voor het klimaat.

  Nominaties voor de Nobelprijs moeten voor 1 februari worden ingediend bij het Nobelcomité. Thunberg werd vorig jaar ook als kanshebber gezien om de prestigieuze onderscheiding te krijgen. Die ging uiteindelijk naar premier Abiy Ahmed van Ethiopië, die zich had ingezet om het conflict met buurland Eritrea te beëindigen.

  Thunberg begon in 2018 met een "schoolstaking voor het klimaat" buiten het parlement in Zweden. Ze groeide uit tot een van de gezichten van de wereldwijde protestbeweging die maatregelen eist tegen klimaatverandering.

  Wees jezelf, het leven is te kort om iemand anders te zijn! handtekeningafbeelding